Paramedische Natuurgeneeskundige Praktijk Sen-Sib

Historie

Dokter Jivako Kompharat wordt geeerd als de grondlegger van de Thai massage. Hij was een legendarische arts en chirurg en bovendien een devote volgeling van Boeddha. Hij werd zijn lijfarts en volgde en behandelde de Boeddha in al zijn reizen.

In de 2e eeuw reisde het boeddhisme samen met de massage van Dokter Jivako naar Thailand waar het in de tempels door de monniken werd bestudeerd en in de praktijk gebracht. De kennis werd mondeling doorgegeven en later in het Pali op palmbladeren geschreven.

Tijdens de Burmese verovering van Thailand in 1832 ging veel van de op palmbladeren geschreven kennis verloren. Koning Rama III liet daarna alle overgebleven kennis in marmer graveren, deze bevinden zich momenteel in What Pho een beroemde tempel in Bangkok waar zich ook een massage school bevindt.

Thailand is door de eeuwen heen door zijn ligging op de handelsroute tussen India en China door beide landen beinvloedt. Dit zie je ook in de massage terug. Doordat de massage vanuit India met het boedhisme is meegekomen zien we de invloed vanuit de Ayuveda terug, aangevuld met strekkingen uit de Asanas yoga. Vanuit China zien we de invloed van Acupressure op de Sen (meridianen), het gebruik van kruiden als medicatie maar ook als kruidenstempels om mee te masseren. Ook elementen uit de Chinese Tui-na massage of de japanse Shiatsu massage zijn in de thaise massage te vinden.

Tegenwoordig vind je de traditionele thaise massage overal in Thailand. Het wordt nog steeds beoefend in tempels door monniken, in ziekenhuizen vormt het een belangrijke aanvulling op de westerse geneeskunst, binnen families is het een manier om liefde en respect te tonen.